In memorie van Émile Tromme

In juli 1940 werd onder impuls van Churchill een nieuwe Britse geheime dienst opgericht: de ‘Special Operations Executive’ (SOE). In de eigen woorden van Churchill moest deze dienst Europa ‘in vuur en vlam’ zetten (‘set Europe ablaze’).

In tegenstelling tot de ‘Intelligence Service’ hield SOE zich bezig met het organiseren van sabotage en het steunen van ‘secret armies’. In het geheel van de geallieerde oorlogsstrategie en deze van SOE kwam België niet op de eerste plaats. SOE gaf, wat Europa betreft, prioriteit aan de Balkanlanden en Frankrijk.

Toch werden vanaf mei 1941 geregeld SOE-operaties in België uitgevoerd.

Op 13 mei 1941 werd de eerste Belgische SOE-agent, Emile Tromme, geparachuteerd ten noorden van Vielsalm. Bij de landing werd zijn zendapparaat beschadigd, zodat hij geen radioverbinding had. Hij vormde een sabotagegroep in de streek van Verviers en ontving op 3 oktober 1941 een nieuwe zender samen met 4 containers (wapens en springstoffen). Tromme werd enkele dagen later aangehouden, maar zijn sabotagegroep werd overgenomen door een andere SOE-agent. Emile Tromme werd op 25 februari 1942 in Beverlo terechtgesteld.

Geboren te Grand-Halleux, Gefusilleerd

Doodsprentje_voorkant_EmileTromme
Doodsprentje_achterkant_EmileTromme